De Raad van Europa roept België tot de orde

13 juni 2017

De Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa vraagt Theo Francken om zijn plannen om kinderen op te sluiten te staken.

Op 27 januari 2017, stuurde Nils Muižnieks, de Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, een brief naar Theo Francken, Staatssecretaris voor Asiel en migratie, om hem met aandrang te vragen migrantengezinnen met kinderen niet op te sluiten.

In zijn brief herrinnert hij eraan dat detentie van kinderen, zelfs voor korte periodes en in relatief gepaste materiële omstandigheden, nooit in het hoger belang van het kind is. "De schade die door detentie veroorzaakt wordt is uitvoerig met bewijs gestaafd en werd al door verschillende internationale mensenrechtenorganisaties benadrukt."

Volgens de Mensenrechtencommissaris is "detentie een onevenredige maatregel. Het leed dat de kinderen opgelegd wordt in een detentiecontext is niet te rechtvaardigen door de eisen van migratiecontrole".

Afsluitend vraagt m. Muižnieks aan de Staatssecretaris om de praktijk van detentie van kinderen voor migratieredenen niet te hervatten, en om zich terug te keren naar alternatieven voor detentie.

In zijn antwoord aan m. Muižnieks legt m. Francken de redenen uit voor het bouwen van het nieuwe detentiecentrum voor gezinnen met kinderen. Een van de redenen is het positieve effect dat het zou hebben op de samenwerking van de gezinnen (zie Is detentie van kinderen een middel om gezinnen aan te moedigen tot een betere samenwerking met de overheid?).

Lees de volledige brief van m. Muižnieks (in het Engels)

Lees het antwoord van m. Francken (in het Frans)

Een campagne van

Unicef
Mineurs en exil

In samenwerking met

Caritas
Ciré
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
JRS
Amnesty