De Raad van State schorst het KB dat het opsluiten van kinderen mogelijk maakt

De Raad van State heeft vandaag het Koninklijk Besluit van 22 juli 2018 geschorst. Hiermee komt er (voorlopig) een einde aan de detentie van kinderen in België.

De Raad van State publiceerde vandaag haar beslissing die het Koninklijk Besluit van 22 juli 2018, dat het regime en de werkingsmaatregelen van de gesloten family units voor families met kinderen bepaalt, schorst. De Raad motiveert haar beslissing onder meer door de geluidsoverlast van de nabije luchthaven, waaraan de kinderen worden blootgesteld tijdens hun detentie.

In de praktijk betekent dit dat België (voorlopig) geen kinderen meer kan opsluiten in de gesloten family units van het centrum 127bis. Indien de Belgische regering volhardt in haar wil om gezinnen met kinderen op te sluiten, zal ze het moeten eens worden over een nieuw Koninklijk Besluit. Daarnaast zal er ook een nieuw gesloten centrum voor families met kinderen gebouwd moeten worden. Dit betekent dus ook dat de miljoenen euro's die in de family units aan 127bis geïnvesteerd werden, weggegooid geld zijn.

Laat ons hopen dat onze regering uit deze beslissing begrijpt dat het nooit mogelijk zal zijn om een gesloten centrum te bouwen dat aangepast is aan de noden van kinderen.

De regering moet defenitief een einde maken aan de detentie van kinderen en een onvoorwaardelijk verbod op de detentie van kinderen om migratieredenen in de wet verankeren. Vergeet zeker niet om onze petitie te tekenen om de regering hiervan te overtuigen!

Want EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.

Een campagne van

Unicef
Mineurs en exil

In samenwerking met

Caritas
Ciré
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
JRS
Amnesty